10 найбільших в світі птахів (з фото)

Розглянемо 10 найбільших птахів світу. Деяких з них наживо не помітити – тільки на фотографіях, адже дістатися до їх місця проживання важко навіть досвідченому мандрівникові. Крім того, багато занесені до Червоної книги.

10 – орлан білоплечий

Цей птах із сімейства яструбиних отримала свою назву через двох білих плям, розташованих частково на грудях і крилах. Забарвлення у орлана змінюється з віком – молоді особини мають світло-бурого забарвлення, а дорослі темно-бурого, зрозуміло, з включенням білих плям. важить орлан від 7.5 до 9 кілограмів. Довжина птаха – 106-115 сантиметрів. Мешкає в основному на Камчатці і Корякском нагір’я.

Зустрічається на Сахаліні, Курильських островах і в Кореї. Харчується рибою, ссавцями і падлом. Часом вони можуть з’їсти цілого тюленя! У кладці орланів зазвичай 2 яйця. Вид занесений до Червоної книги як вразливий. У Росії зустрічається рідко.

9 – Сірий журавель

Цей вид журавля другий за поширеністю. У деяких країнах полювання на нього заборонена, а в Україні він взагалі занесений до Червоної книги. Його зріст становить приблизно 115 сантиметрів, а розмах крил досягає 2 метрів. Синювато-сіре оперення дозволяє птаху маскуватися від хижаків в місцевості лісу. Дзьоб має довжину в 25 сантиметрів. Хвіст і закінчення махових пір’їн чорні. Живуть практично у всій Євразії.

Гніздяться в болотистих місцевостях. Хитрі самки журавлів перед тим як сісти на яйця вимазуються в грязі, і це робить їх менш помітними. Журавлі в японській культурі є символом щастя.

8 – китоглав (Королівська чапля)

Дана птах, що мешкає на болотистих територіях Східної Африки, є єдиним представником сімейства китоглавих. Незвичайний дзьоб кітоголовому потрібен для лову риби, якій він власне і харчується. Також перната може з’їсти черепах і молодих крокодилів. Висота тіла 140 сантиметрів, а розмах крил може досягати 2.5 метра. Важить не дуже багато – від 4 до 8 кілограмів. Оперення сіро-блакитне. Досить рідкісний вид – чисельність становить близько 12 тисяч. Німецька назва королівської чаплі – ботінкоклювий.

7 – Андский кондор

Як можна зрозуміти з назви даного хижака, він мешкає в великих горах – Андах. Причому жити можуть на висоті 8 кілометрів над рівнем моря! Розмах крил цього хижака досягає 3 метрів! Довжина тіла приблизно 125 сантиметрів. Вага до 16 кілограмів. Самці мають гребінь на дзьобі. Оперення чорне за винятком білого і пухнастого “коміра». Андский кондор може голодувати тиждень, а потім з’їсти кілька кілограмів м’яса. Живуть ці птахи до 50 років.

6 – Кучерявий пелікан

Так само як і вищезгадана королівська чапля (яка чимось схожа з пеліканами) кучерявий пелікан – любитель риби і вологи. Мешкає на озерах, дельтах і інших водних місцевостях. Оперення біло-жовтувато-сіре. Маса кучерявого досягає 14.5 кілограмів. Розмах крила 3 ??метри, а довжина тіла до 2 метрів. Кучеряві рибалки гніздяться невеликими колоніями, переважно на заломах очерету, іноді на водяних острівцях. Зустрічається на території Росії. Занесений до Червоної книги як вразливий вид.

5 – Лебідь-шипун

Лебідь-шипун, який отримав назву через звуку видаваного при його подразненні, населяє північну частину Європи, але завдяки людині з’явився в Південній Африці, Північній Америці та Австралії. У деяких країнах вид охороняється.

Окремі особини можуть досягати 2 метрів в довжину, 20 кілограмів у вазі з розмахом крил до 280 сантиметрів! Харчується водною рослинністю і молюсками. У неволі часто гинуть через хліба, які їм кидають відвідувачі. Пари лебедів моногамні, тобто живуть разом не змінюючи чоловіка все життя. Також лебідь-шипун є національним птахом Данії.

4 – Північний нанду

Північний або звичайний нанду водиться на території Південної Америки, в основному в північній її частині. Також ці птахи мешкають в Німеччині (але в малих кількостях). Нанду всеїдні. Довжина і висота нандуобразного – 140-145 сантиметрів.

Важать до 40 кілограмів, але зазвичай їх маса 25-30 кг. Забарвлення чорно-біло-сірий. Крила довгі і допомагають тримати рівновагу під час бігу, при якому швидкість нанду досягає 60 кілометрів на годину. Також вони вміють відмінно плавати. Свою назву птах отримала через крику, який звучить як «нан-ду».

3 – Ему

Ему – птах із загону казуарообразних, що мешкає на території Австралії. Довжина пернатого зазвичай варіюється від 150 до 180 сантиметрів, а висота становить від 1.5 до 2 метрів. Забарвлення чорно-сіро-коричневий, шия блакитнувата. маса ему до 55 кілограмів.

Харчуються плодами, корінням, різної рослинністю і навіть комахами. Через відсутність зубів, ему ковтають камені, шматки металу, осколки скла і інше сміття. Незважаючи на цей «зайву вагу» тварина відмінно плаває і бігає. Ему може розвивати швидкість до 50 кілометрів на годину, при цьому за крок, перестрибуючи два з половиною метра.

2 – Шлемоносний казуар

Казуар звичайний живе в Австралії, Новій Гвінеї і ще на деяких островах Індонезії. Мешкає в густих лісах. Висота гігантської екзотичної курки досягає 2 метрів, а довжина 190 сантиметрів. Самки казуарів можуть важити до 60 кілограмів. До речі, вони є найнебезпечнішими птахами світу, а також найбільшими птахами Австралії. Харчується всім підряд – фруктами, комахами, равликами, грибами. Можна їх вважати всеїдними. Ще казуари грають важливу роль в поширенні насіння, які вони з’їдають, а потім поширюють по території іспражніться. 95% насіння після цього сходить.

1 – Страус

Так! Найбільшою птахом є страус. І це не випадково, адже дані африканці можуть досягати майже 2.8 метрів у висоту! А його вага становить 150 кілограмів! Страус всеїдний, харчується чим попало і де попало.

При бігу тварина може досягати швидкості 70 кілометрів на годину. У страуса всього два пальці, які він використовує при захисті. Крім того, вони живуть зграями, в яких може налічуватися до 100 особин. Страус живе 75 років.

Ссылка на основную публикацию