Молитви за упокій душі: покійного, новопреставленого, на 40 днів після смерті

В пам’ять про померлого найкраще замовити поминальну літургію в храмі, але не варто забувати і про молитви, які призначені для читання вдома. У перші дні після смерті близького родича члени сім’ї читають молитовні тексти, які потрібно вимовляти щоранку протягом 40 днів, щоб Бог змилувався над покійним, простив усі його гріхи, які були доконаним за життя, і відкрив перед ним райські врата.

Як і коли молитися за померлих?

Коли людина вмирає, то він позбавляється права голосу в Царство Боже і смиренно очікує вищих рішень. Тому дуже важливо молитися в перші 40 днів після смерті за упокій душі. Молитвословие дітей про померлих батьків або інших покійних родичів радує душу і пам’ять про новопреставленого живе вічно. Молитися можна дому та на кладовищі в ранковий і вечірній час. Рекомендується читати спеціальний Канон.

Про померлого потрібно замовити такі молитви в перші дні після смерті:

  1. 1. Відспівування.
  2. 2. Сорокоуст за упокій душі – в одному храмі або декількох церквах одночасно.
  3. 3. невсипущий Псалтир.

Вважається, що в перші три дні після смерті дух покійного знаходиться поруч з тілом, тому не можна сильно оплакувати померлого людини, щоб не доставляти йому страждань. Родичам потрібно читати Псалтир протягом 40 днів і ставити свічки за упокій душі в церкві. Якщо немає можливості прочитати все псалми, то читається сімнадцята поминальна кафизма і 118 псалом. Молитися за нехрещених родичів і за самогубців можна тільки вдома: таких людей не відспівують і не проводять по ним поминальну літургію в храмі.

Молитви за упокій батьків

Коротка молитва, яку слід вимовляти для проводів душі новопреставленого протягом 40 днів після його кончини: “Упокой, Господи Всевишній, душі покійних рабів твоїх: моїх батьків, благодійників (імена), родичів і всіх християн православних, і прости їм усі гріхи мимовільні і вольния. Даруй їм Царство Небесні. Амінь.”

Молитвословие за упокій душі померлої матері або батька на 9 днів після смерті:

“Господи, Боже, Ісусе Христе! Ти – плачуть утешитель, скорботних пристановище і сірих хранитель. Схиляюся перед твоїм чином, зітхаючи і плачучи, і молюсь тобі: молитви мої почуй і не відверни лиця Твого від сліз очей моїх і зітхань мого серця. Тобі молюся, Господь милосердний, скорбота мою утоли про розлуку з народили мене і виховали моїм батьком (ім’я мами або тата), душу ж його, яко сходять же до Тебе з вірою істинною і надією твердою на Твою милість і людинолюбство, в Царство Твоє Небесне прийми . Перед Твоєю волею святою схиляюся я і бавовняні : Чи не відніми благосердя і милості. З жалем молю, милостивий і Всемогутній Боже, чи не карай покаранням вічним незабутнього для мене, Твого раба, мого батька (ім’я), але відпусти всі гріхи йому вільні і невільні, справою і словом, і несвідомо, помилуй і прости його, Господь Всевишній і Всемогутній. Ісусе Христе, прийми цю теплу молитву мою і даси тому чоловікові рабу Твоєму заплата за піклування і праці у вихованні моєму і християнському благочесті, і вірі, рабу Твоєму, який навчив мене молитися і славити Христа нашого, розп’ятого за г ехі земні. За його благопеченіе про моє духовному успіху, за тепло і добро, і за дари всі, випросив їм від Тебе мені. Милістю віддай йому Своєю, небесними благами Своїми, і радощами в Твоєму Царстві вічному. Ти спокій і благодать вірних рабів Твоїх, віддаємо славу Господу Богу нашому з Отцем і Духом Святим, нині, повсякчас, на віки віків. Амінь. “

Молитовні слова за спокій спочилих родичів: “Упокой, Господи, душу раба покійного Твого (ім’я) і еліко в цьому житії згрішив чоловік. Ти ж, Боже, як Чоловіколюбець, прости його і помилуй, визволи від мук вічної, Царства Небесного причастника вчини і нашим душам корисне сотвори.”

Якщо близький родич помер після тривалої хвороби, то читається такий молитовний текст: “Господи, ти зробив так, що мій родич (ім’я) служив Тобі серед хвороб і страждань, приймаючи участі в Христових Страсті. Просимо Тебе, його сподоби участі і під Славії Спасителя. Через Бога, Отця нашого Небесного. амінь. “

Короткий молитовний текст на 40 день після смерті кровного родича: “Господи, Боже, Ісуса Христа, утоли мою сердечну скорботу за покійним рабу Твоєму (ім’я померлого). Допоможи впоратися з тяжкою і непоправною втратою і надай мені сили горе витримати це. І на сороковий день скорботи душу раба Твого (ім’я) прийми в Царство небесне. Хай буде так, на віки віків. Амінь. “

Молитва про покійну бабусю: “Пом’яни, Боже наш, в надії і віри вічного живота раби Твоєї (ім’я бабусі) і яко чоловіколюбець і благ, споживай неправди і прощатимете гріхи, прости, полегши і прости всі невольния і вільні гріхи раби Твоєї (ім’я), возставляя її в друге святе пришестя і причастя вічних благ Твоїх, заради їх в Тебе віруємо Єдиного, Чоловіколюбця і Бога нашого. Бо Ти єси живіт і воскресіння і спокій Своїй невільниці (ім’я), Боже Христе наш. Славу Тобі віддаємо, з Отцем і з Пресвятим Духом, нині , повсякчас і на віки віків. Амінь. “

Молитвословие за померлих дітей

Молитовний текст, який слід читати матері до 40 днів після смерті її немовляти або після смерті вже дорослу дитину:

“Господь Всевишній, Боже наш, Владика живота і смерті. Скорботних утешитель! З розчуленим і скорботним серцем до тебе прибігаю і молюся: Пом’яни, Боже в Царстві Твоїм раба покійного (ім’я дитини), моє чадо (ім’я) і сотвори вічну пам’ять йому. ти, Володар живота і смерті, мені дарував чадо це. Твоєї ж волі премудрій і благої зволив відняти його у мене. Буде ім’я Твоє благословенне, Господи. Молю Тебе, Суддя неба і землі, безмежною любов’ю Твоєю до нас, грішників, прости всі гріхи і помилуй чада мого (ім’я). Милостивий Боже, прости і батьківські ін егрешенія, та не прибудуть вони з чадами нашими. Молю Тебе, Господи, старанно, Отче, прости, преблагий, гріхи вольния і невольния. Прости, Господи, гріхи чада мого (ім’я) і очисти душу його, ізимі вічні муки і вселив його зі святими Твоїми, догодили від віку Тобі. Нехай ні печалі, ні хвороби, ні зітхання, але безкінечне життя чекає раба Твого. Ти єдиний Бог наш, яко єси Батько щедрот і милостей, Ти воскресіння і життя наше, славу Тобі віддаємо з Отцем і Духом святим, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. “

Молитва за упокій душі померлого немовляти мученику Уару:

“О, Пресвята мученику Уаре, досточудний, ревнощами по Христу Владиці розпалюємо, Царя Небесного перед мучителем єси сповідував, і про нього єси постраждав усередині. Церква нині тебе шанує, яко прославляемого від Владики небесною славою. Іже дарована тобі благодать великого відваги до Нього , нині предстоіші Йому з ангелами, і торжествуєш з Вишнього, і ясно Зришь Трійцю Святу і світлом Сяйва Безначального наслаждаешісі, вспомяні наших родичів ловлення, покійних в лукавстві, наше благання прийми і якоже Клеопатрін невірний рід твоїми молитвами звільнив від мук вічних, так і згадай раба Божого (ім’я дитини) Еліца погребенния, нехрещеним померлого, постараємося бути ним іспросіті від темряви вічної позбавлення, так єси устами єдиними і серцем єдиним похвалити Творця Премілосерднаго на віки віків. Амінь. “

Молитва Святій Богородиці про померлого дитині:

“Пресвятая Богородице Владичице! Заступниці наша, до тебе прибігаємо, ти швидка єси помічниця, Заступницю наша у Бога невсипущий і всевидющого. Найпаче тя молимо в годину цю: допоможи новопреставленнному рабу Божому (ім’я) пройти невідомий і страшний шлях, молимо тебе, Владичице світу , твоєю силою віджени від страхом рухомої душі сили страшния та темния духів нечесний, так соромом своїм зметуть вони перед тобою, звільни від катувань митарів повітряних, поради їх розітри і кинь його на, яко зломислящіх недругів. Будь рабу Божому (ім’я), про Всемилостива Богород ца Пані, захисницею і заступницею від темного князя, мучителя і шляхів страшних стоятеля. Молимо тебе, Пресвята Богородице Діво, чесною ризою твоєю захисти і тако безборонно і безбоязно перейде від землі в Царство Небесне. Молимо тебе, наша допомога, допоможи йому імущому судить ще перш онаго на Страшному судилище, допоможи виправдатися перед Богом, яко творця землі і неба, і умоли Сина твого єдинородного, Бога Всевишнього і нашого Спаса Ісуса Христа, та упокоїть покійного (ім’я) в надрах Авраама з усіма святими і праведними. Амінь. “

Текст короткої молитви за упокій душі: “Упокой, Боже, душу покійного раба Твого, всіх наших близьких і рідних і прости гріхи їм вільні і невільні, та даруй же їм Царство Небесне. Амінь.”

Ссылка на основную публикацию