Найцікавіші факти про коал

Коала не може не привертати увагу. Це дуже миле і смішне тварина з великими пухнастими вухами і густим, м’яким хутром. Незважаючи на те, що майже весь день вони сплять, цей звір в період неспання встигає з’їсти близько кілограма евкаліпта і подолати чималу для своєї повільності відстань. Сьогодні вони охороняються законом і австралійськими організаціями, парками, які уважно стежать за їх чисельністю і здоров’ям.

походження назви

Протягом довгих років коал вважали деревними ведмедями. Англійці назвали їх «ведмідь-мавпа». Зрозуміло, це не могло не відбитися на їх науковій назві (Phascolarctos), яке з грецької перекладається як «мішок ведмідь». Латинське ж назву Cinereus перекладається як «попелястий» за кольором цієї тварини.

Слово «коала» – в перекладі «не п’є», дано, як здається не випадково. Як не дивно вода цим звірам потрібна лише в крайньому випадку, наприклад, при хворобі або посухи. В інший час вони її просто не п’ють, отримуючи всю необхідну вологу з евкаліпта.

Спосіб життя

Евкаліпт вважається не найкращою їжею, більшість тварин його не їдять не просто так. Сік цієї рослини містить масу отруйних речовин, при цьому коалам він не шкодить. Ці тварини харчуються виключно листям і пагонами цієї рослини. При цьому з існуючих 600 видів рослини вони їдять лише 100. Завдяки сильно розвиненому нюху вони знаходять найменш отруйні пагони і листя, а унікальна мікрофлора їх кишечника дозволяє нейтралізувати той отрута, якого все-таки не вдається уникнути.

З одного боку такий раціон дозволяє прибрати конкуренцію, адже інші тварини не претендують на нього. Однак енергетична цінність рослини настільки низька, що це безпосередньо впливає на поведінку тварини. Приблизно 18 годин на добу коали нерухомі. Вони можуть просто сидіти, оглядаючи види з дерев або спати. У них дуже повільний метаболізм і їжа перетравлюється повільно, практично весь час поки вони нерухомі, поїсти більшу частину дня. Особливості їх живлення також значно скорочують ареал їх проживання. У раціон звірка входить також земля, яку він іноді їсть, щоб заповнити мінеральний запас речовин в організмі.

пальці

Відомо, що у приматів і людей є папілярні лінії – відбитки пальців. Як виявилося у коал вони також є. Причому ідентичні людським. Якщо взяти відбиток пальця людини і коали їх неможливо розрізнити, навіть під мікроскопом.

уразливість

Цікавим є той факт, що у коал практично немає природних ворогів. На них може пополювати дика собака або дінго, але це трапляється вкрай рідко. При цьому ці звірята схильні до багатьох видів хвороб. З цієї причини їх чисельність строго контролюється місцевою владою і в разі необхідності вони навіть лікуються в ветеринарних клініках. Вони часто хворіють на цистит, кон’юнктивітом, запаленням легенів, хламідіоз, а також ретровирусом, який, як і СНІД викликає імунодефіцит. Особливо в холодні періоди всі хвороби множаться і можуть призвести до вимирання цілої популяції. Сьогодні в разі крайньої небезпеки часто втручаються охоронці природи, допомагаючи їм вижити.

НА території всієї Австралії діють невеликі коала-парки, створено кілька громадських організацій. Разом вони відстежують їх популяцію і ведуть роботи зі збереження виду, а також евкаліптових лісів.

древній предок

Koalemus – це далекий предок сучасних коал. Це тварина мешкала на землі близько 25 млн. Років тому і було практично таким же, але в 28 разів більше.

особливості тіла

У коал дуже цікавий хутро, який цінується у всьому світі, це, до речі, одна з причин, чому раніше на них полювали в великих масштабах. Під час дощу він відштовхує вологу, завдяки чому вони практично не мокнуть. Густий підшерсток залишається абсолютно сухим. У спекотні ж дні, коли сонце невблаганно випалює все навколо, хутро служить своєрідним плащем, не даючи променям обпалити ніжну шкіру звіра.

Крім хутра коали славляться своїми кігтями. На відміну від приматів і людей у ??них в сторону відстовбурчені два пальця. Під час лазіння по деревах ця особливість дозволяє надійно триматися за гілки, які не з’їжджаючи і не зсковзуючи. Під час сну або в моменти відпочинку, коли їй потрібно просто сидіти на місці, коала зв’язує пальці в своєрідний замок навколо гілок або дерева, який не розпадається навіть в несвідомому сонному стані, завдяки чому коали ніколи не падають.

еволюція

Вважається, що коали деградували в своєму розвитку в порівнянні з їх предками. Їх мозок один з найменших серед всіх сумчастих тварин. І набагато менше мозку їхніх предків. Можливо, такі зміни пов’язані з їх раціоном. Адже їх предки харчувалися більше м’ясом, ніж листяної їжею. Убогість раціону цілком могла вплинути на обсяг мозку цих тварин.

Відсутність кмітливості часто грає з ними злий жарт. Наприклад, під час пожеж вони не злазять з дерев, а притискаються до них сильніше. Сильні пожежі в лісах евкаліпта можуть знищити сотні коал. З цієї причини під час посух і сильної спеки ліси контролюються місцевою владою, щоб уникнути займань.

Крім того велику небезпеку становить і сама людина для цього звіра. Проблема коал в тому, що вони не вміють захищатися і не вчаться цьому через стільки років. Якщо коалу вдарити вона не буде захищатися, а втече в кращому випадку або просто нічого не зробить.

соціалізація

коали більше одиночні тварини. У групи вони збираються рідко, лише в період розмноження. В інший час самки разом з дитинчатами, знаходяться окремо, вони вибирають певну територію, якою і дотримуються поки не загрожує небезпека і є потрібна кількість їжі. Що до самців, то вони не сидять на місці. Постійний рух часто призводить до сутичок окремих особин провокують бійки.

Проблема чисельності тваринного багато в чому відноситься до їх способу розмноження. Самців, як правило, менше, тому не всі самки можуть завагітніти. Розмноження відбувається лише один раз на рік, а в посліді матері завжди тільки одне дитинча. Після появи дитинчати півроку він перебуває в сумці матері, потім ще стільки ж на її спині. І лише в 1 рік молоді самки починають самостійне життя. Що до самців, то вони можуть бути з мамою набагато довше до 2-3 років.

Інші цікаві факти

  • Коали живуть виключно в Австралії і на острові Кенгуру. Правда на острів вони потрапили не випадково, а завдяки людині.
  • З 1971 року коала є національним символом австралійського штату Квінсленд.
  • На початку минулого століття полювання на коал і чисельні хвороби привели до практично повного вимирання виду. Але благо, влада Австралії вчасно схаменулися, і в 1927 році було заборонено на них полювати. Більше 20 років відновлювалася популяція цієї тварини.
  • Розмір і вага коали значно разятся як за місцем проживання, так і за статевою ознакою. Самці завжди вдвічі більше самок. А південні коали перевершують за розміром своїх східних і південно-східних побратимів.
  • Поганий зір коал компенсується відмінним слухом і нюхом.
  • Коали часто прирівнюються до лінивців, тому що дуже ліниві і мало рухаються. Це надзвичайно повільні тварини. Однак, незважаючи на це, в разі небезпеки вони стають досить швидкими і тікають щодуху.
  • Коали вміють плакати. Якщо їм болять або поруч небезпека вони починають голосно плакати, як діти, з схлипуваннями. Трясуться, надриваючись від гучних криків.

Ссылка на основную публикацию