Найцікавіші факти про лебедів

З давніх часів люди захоплюються незвичайною красою і царською величчю лебедів. Не випадково, граціозні створення стали героями різних казок, міфів і легенд. Природа наділила лебедів не тільки зовнішнім пишністю, але і дивовижними особливостями поведінки і способу життя. Проведемо огляд найбільш цікавих і дивовижних фактів про цих чудових птахів.

Розмір

Лебеді є найбільшими водоплавними птахами Європи. Залежно від виду, довжина тіла дорослих особин досягає 120-180 см, а вага може доходити до 15 кг. Довжина крил цих птахів в розмаху становить близько 2-2,4 метрів. У разі небезпеки лебідь сильним ударом крила може завдати істотної шкоди ворогу: зламати кістку і навіть вбити дрібного хижака.

Довга шия

Серед сімейства качиних лебеді є власниками найдовшою шиї. При цьому рекордсменом серед родичів вважається чорний лебідь, шийний відділ якого складається з 23 хребців і досягає половини від довжини тіла особини. Такий значний розмір шиї дає можливість цим птахам добувати їжу на глибинах водойм.

Хороший зір

Лебеді володіють відмінним зором, що допомагає їм знаходити їжу і уникати ворогів, в тому числі під водою.

оперення

Лебеді є чемпіонами за кількістю пір’я, що покривають їх тіло. Всього у них налічують 25 тис. Окремих пір’їнок, утворюють шикарне, густе оперення. При линьки птахи втрачають там багато пір’я, що якийсь час навіть не можуть літати.

Лебединий пух має дивну теплоізоляцією, що дозволяє птахам відмінно переносити холод. Але ця властивість стало причиною їх масового винищення в середньовічні часи.

Орнітологи з’ясували, що колір оперення лебедів багато в чому залежить від місця їх проживання. Як правило, в теплих кліматичних умовах забарвлення птахів темніший, ніж в холодних. Тому в північних районах можна зустріти ідеально білих особин.

На кінчику хвоста у лебедів знаходиться спеціальна залоза, що виділяє жир для змащування пір’я. Завдяки цьому птахи можуть довго плавати у воді, не промокаючи.

Висота і швидкість польоту

Завдяки своєму густому і теплому оперення, лебеді можуть летіти на рекордній для птахів висоті. Ще в 60-і роки XX століття льотчиками був зафіксований політ декількох особин на висоті, що перевищує 8200 метрів.

Відмінна мускулатура дає можливість дивним птахам долати перельоти в тисячу і більше кілометрів. Лебеді летять, утворюючи клин, який очолює найбільш сильна особина. Аеродинамічні потоки, створювані ватажком зграї, дозволяють іншим її членам витрачати меншу кількість енергії. При цьому лебеді можуть розвивати швидкість до 80 км / ч.

Велика маса тіла заважає птахам легко злітати, тому їм доводиться тривалий час махати крилами і перебирати лапами, щоб піднятися на потрібну висоту. В силу цієї ж причини, лебеді сідають тільки на воду, незграбно гальмуючи лапками про її поверхню.

лебедина вірність

Лебеді, знайшовши свою пару, дуже прив’язуються один до одного. Птахи здатні впізнавати один одного за зовнішнім виглядом і ніколи не спутають свого партнера з іншими особинами. При цьому всі «тяготи» сімейного життя лебеді ділять навпіл: разом добувають їжу, здійснюють перельоти, висиджують і вирощують пташенят, піклуються одне про одного.

Птахи важко переживають загибель свого партнера. Не всі особини після смерті другої половинки можуть створити нову пару. Найчастіше самотні лебеді назавжди покидають зграю і доживають свого часу в страшній тузі і страждання. Відомі випадки, коли вірні птиці, втративши партнера, здійснювали самогубства, падаючи навзнак з великої висоти.

Здатність лебедів зберігати вірність своєму партнерові протягом усього життя, викликає захоплення у людей. Не випадково, ці птахи стали символом справжніх і щирих почуттів, чистою і взаємної любові. Про лебедину вірність написано чимало зворушливих віршів і пісень.

лебедина солідарність

З турботою лебеді відносяться не тільки до свого партнера, а й іншим родичам. У випадки хвороби одного з членів зграї, птахи навіть можуть відкласти переліт до одужання особини.

одностатеві пари

Вивчаючи чорних лебедів, орнітологи стали свідками незвичайного явища. Самці цих птахів здатні створювати одностатеві союзи. При цьому птахи використовують самку для відкладання яєць. Після цього самці чорних лебедів виганяють її і самі висиджують і вирощують потомство.

потомство

Самка відкладає, як правило, від 4 до 8 яєць, які висиджує протягом 35 діб. Пташенята народжуються пухнастими і, незалежно від виду, мають сірий окрас, який змінюється тільки до третього року життя птиці. Всього через кілька днів після народження лебедята можуть самостійно плавати разом з батьками.

У лебедів дуже дружні і міцні «сім’ї». Після того як пташенята виростають, вони ще дуже тривалий час можуть жити разом з батьками.

Забобони і прикмети

З давніх часів лебеді були об’єктом спостереження людей. Цим пояснюється поява численних прикмет і забобонів, пов’язаних з чудовими птахами.

Зустріти білих лебедів – вважалося на щастя. Побачити зграю білих лебедів в небі – до виконання заповітних бажань. Плаваючий в море білий лебідь – добрий знак для моряків, ознака відмінною погоди.

Зустріч з чорним лебедем навпаки, згідно з прикметами, не віщувало нічого доброго. В Англії цей птах вважається символом біди і нещасть. Зустріч з чорним лебедем в день весілля обіцяла швидке вдівство або нещасливий шлюб. Саме тому за старих часів нещасних птахів вбивали, що призвело до катастрофічного зниження їхньої популяції.

А ось вбивство білих лебедів, згідно з повір’ями, загрожувало лиходієві серйозними проблемами зі здоров’ям, життєвими труднощами, невдачами в усіх справах.

По поведінці цих птахів люди передбачали і погоду. Наприклад, вважається, що якщо лебідь днем ??починає закидати голову на спину, то настане негода. Птахи будують гнізда на височинах – чекай сильних дощів.

Інші цікаві факти про лебедів

  • Всього в світі налічується 7 видів лебедів.
  • Тривалого життя лебедів в природному середовищі становить 25-28 років.
  • Чорний лебідь є емблемою Західної Австралії.
  • Національним птахом Фінляндії визнаний лебідь виду кликун.

Ссылка на основную публикацию