Найцікавіші факти про сов

Сови – надзвичайно красиві і загадкові птиці. Їх дуже рідко можна побачити вдень, так як вони ведуть, переважно, нічний спосіб життя. А їх маскує під середовище проживання забарвлення, робить їх непомітними навіть самому зірко і уважному оку.

Загін совоподібних включає більше 420 видів, діляться на сімейство совиних і сипухові.

зір

Очі у сов влаштовані так, що залишаються нерухомими протягом усього їхнього життя. Для того, щоб звернути увагу в бік об’єкта, що цікавить, сова може повертати голову на 270 °, при цьому, не завдаючи ніякої шкоди для здоров’я. Зір у цього хижака надзвичайно гостре, але бачать вони все в чорно-білому кольорі.

Існує думка, що в світлий час доби сови нічого не бачать, але це не так. Деякі види здатні розгледіти свою жертву днем ??навіть на великій відстані. Є види, які ведуть денний спосіб життя.

слух

Основним органом почуттів у сов є слух, який майже в 4 рази гостріше, ніж у кішки. Вуха цих хижаків розташовані асиметрично, завдяки чому сови здатні з високою точністю орієнтуватися під час полювання. Чутливі вуха сови безпомилково визначають місцезнаходження потенційної здобичі, аж до сантиметра, навіть в траві або під снігом.

специфіка кровопостачання

Совоподібних мають специфічну будову шиї, завдяки якому вона має виняткову рухливістю. При цьому кровообіг влаштовано так, що в баллонообразное сонних артеріях завжди знаходиться запас крові. Він використовується в разі різкого повороту голови, коли кровопостачання з тулуба значно скорочується. Уникнути стискання кровоносних судин дозволяє розмір отворів в шийних хребцях (вони приблизно в 10 разів більше), через які проходять артерії.

Найменша сова

Найменший представник сімейства совиних – це Сичик-горобець. При довжині тіла, що не перевищує 19 см, і вазі до 80г, розмах крил становить близько 40см.

Ареал проживання гороб’ячого пугача – Європа і Азія. Основу його харчового раціону складають дрібні гризуни. Взимку хижак може харчуватися з пташиних годівниць, а також нападає на інших птахів і відкладає харчові запаси у вигляді залишків своєї здобичі.

Найбільша сова

рибний пугач, також іменований далекосхідним, – це найбільший представник сімейства совиних. Довжина пугача становить приблизно 70см, а вага самки може перевищувати 4,5 кг. Розмах крил хижака – близько 2м.

Ареал проживання далекосхідного рибного пугача -риштування Японії, північ Кореї, Далекому Сході Росії. Харчується рибою, переважно загону лососевих, а також ракоподібними і земноводними гризунами.

Цей вид сови знаходиться на межі вимирання.

користь

Незважаючи на погану славу, яка складалася протягом багатьох століть, навколо сов, в зв’язку з їх незвіданим нічним способом життя, совоподібних приносять величезну користь людям в сільському господарстві. Вони винищують гризунів, що знищують зерно на полях. Також сови несуть великий внесок у врегулювання природного балансу, знищуючи хворих і кволих птахів.

Сови в культурі

З давніх-давен совам надавали містичний образ, наділяючи їх то чаклунськими чарами, то невичерпної мудрістю і справедливістю. У Стародавньому Римі вірили, що сови – це перевтілитися відьми. А в Стародавній Греції сові відводилася роль супутниці богині мудрості Афіни.

У Китаї сова уособлює жорстокість, злочин і смерть. Згідно з легендою, молода сова не навчиться літати до тих пір, поки не видряпає очі своїм предкам.

Сови зустрічаються в багатьох книгах і фільмах нашого часу, найчастіше зберігаючи давню інтерпретацію хижачки.

Полювання

Совоподібних нападають на досить значну, щодо своїх розмірів жертву. Навіть найменші представники сімейства совиних полюють на тварин і птахів, що перевищують свої параметри.

Одними з найбільш лютих мисливців вважаються пугачі. Цей хижак нападає на молодих кабанів і оленів, відомі випадки нападу на інших хижаків, в числі яких, знаходяться лисиці, і навіть вовки.

Чи знаєте ви?

  • Спеціальне оперення сови дозволяє здійснювати практично безшумний політ.
  • Сови здатні розрізняти звуки, частотою від 2Гц. Для порівняння, мінімальна частота, яку здатний почути людина – близько 16Гц.
  • У критичній ситуації, сова може прожити без води кілька місяців, отримуючи необхідну організму рідину у вигляді крові своєї жертви.
  • Сова здатна зберегти до 500кг зерна за рік, винищуючи гризунів на своїй мисливській території.
  • Біла сова з’їдає більше 1500 лемінгів протягом року.
  • Сови відносяться до моногамних тварин. Він не відрізняються поведінкою в шлюбний період. Молодий самець закликає символічним криком самку, з якої згодом, вони залишаються разом на все життя.
  • Представники сімейства совиних НЕ в’ють гнізда самостійно, вважаючи за краще селитися в ущелинах, поглибленнях і кинутих гніздах інших птахів.
  • Пташенята сов вилуплюються в різний час, так як самка починає висиджувати з першого яйця. У годуванні потомства беруть участь обидва батьки.
  • У пошуках їжі, сови можуть переслідувати більш дрібних різних родичів.
  • Забарвлення сови максимально повторює середу її проживання, тому визначити її наявність поблизу, можливо тільки за характерно видаваному звуку.
  • Багато видів сов не полюють поблизу своїх гнізд, що становить іноді досить незвичайне сусідство з потенційними жертвами.
  • Найближчі родичі совоподібних – дрімлюгоподібні.

Ссылка на основную публикацию