Сильні православні молитви на сон грядущий

Молитися треба не тільки в горі або життєвих труднощах, а й кожен день, дякуючи Богові за всі блага, які Він посилає нам. Молитви читають, коли прокидаються і лягають спати, і тим самим закликають благодать Божу на все життя. Постійне молитовне правило приносить душевний мир і спокій.

За день накопичуються неприємні емоції, втома, скоєні вчинки обтяжують сумління. Все це несприятливо відбивається на сні. Не завжди важкі думки про майбутній дають заснути. Короткі і зрозумілі молитви Богу, Пресвятій Діві і святим перед сном допоможуть заспокоїти думки і підкажуть, як краще вчинити.

Чому молитися потрібно щодня?

Сучасне життя дуже насичена, вимагає від людини повної віддачі і постійного прискорення, суміщення безлічі справ. Православному християнину важливо не втратити з поля зору головного, а саме необхідності постійного спілкування з Творцем. Важливо виділити певний час для читання молитви на сон грядущий і неухильно його дотримуватися. Це допоможе виробити звичку і життя неодмінно почне змінюватися на краще.

Молитва перед сном допоможе:

  • звернути думки до Бога;
  • принести покаяння в недостойних вчинках здійснених протягом дня;
  • подякувати за життя і здоров’я, хліб насущний, приємні моменти;
  • відігнати погані думки;
  • попросити підтримки і допомоги на майбутнє.

Вечірні молитви бажано читати всією сім’єю. Така традиція об’єднає родину, подарує хвилини душевного спокою і обов’язково принесе плоди.

Можна прочитувати лише одну молитву або вичитувати повне вечірнє молитовне правило, звертатися до Бога і святим в готових текстах або своїми словами. Вибір залежить від бажання того, хто молиться і наявності вільного часу. Якщо людина завантажений роботою і домашніми обов’язками можна вивчити кілька молитов і прочитувати в дорозі, або виконуючи монотонну роботу.

Якщо є проблеми зі сном від переживань і стресів, то рекомендується прочитувати вечірнє молитовне правило з молитвословів. Звернення до Всевишнього, Матері Божої допоможуть усвідомити, що не всі в силах людини, але все можливо Богу, нерви заспокояться і настане мирний сон.

Молитва – духовна праця, який приносить благі плоди. Молиться зауважує, що набуває любов, терпіння, світ в душі. Таке приходить не відразу, але до цього потрібно прагнути. Людина поступово перемагає пристрасті, бере верх над поганими звичками.

Кому моляться перед сном?

Вечірня молитва включає в себе звернення до Бога, Пресвятої Богородиці, ангела-хранителя. Також окремими моліннями звертаються до Пресвятому Духу, Животворящого Хреста. Включені до складу правила і молитви на кожну годину дня і ночі, написані святим Іоанном Златоустом, помянник, сповідування гріхів.

У Бога перед сном просять прощення гріхів. Негарні вчинки позбавляють людей благодаті і відганяють ангела-хранителя, так як святість зі злом не сумісні. Але якщо святим стати ще не вдалося, не варто впадати у відчай, адже в Біблії сказано: «Немає людини, щоб вона не згрішила». Щоденні молитви допоможуть в роботі над виправленням життя, адже Всевишній завжди йде назустріч, цінуючи навіть одне добрий намір.

Бог прощає щиро каються, їх душа звільняється від тягаря гріхів, і настає стан спокою і надії на краще. Просять у Бога і ангела-хранителя захисту від зла, оскільки він бентежить людини і є причиною впадання в гріх. Основна нота нічних молитов – стати гідними благодаті Божої, сподобитися вічного життя з Богом і Його святими.

Прохання до Богородиці складаються в повчанні на добрі справи і безгрішне життя. У правилі є одне незвичайне моління – кондак Діві Марії, коротко іменований «Взбранной Воєводі». Це моління було написано після чудесного зняття облоги Константинополя, коли патріарх з іконою Богородиці обійшов стіни міста, і небезпека минула.

Ангела-хранителя просять і благають утримати нас при житті під час сну, відігнати недобрі сновидіння.

Вечірнє молитовне правило

У православній традиції існують готові молитовні правила для прочитання вранці і ввечері. Вони обов’язкові для всіх християн. Їх можна знайти в кожному молитовнику. Молитви ці стародавні і написані святими, які мали великий духовний досвід.

Для початківців сенс великого числа молитов вловлюється лише в загальних рисах і може бути витлумачений кожним по-своєму, іноді хибно. Такі вирази, як «люте телесе озлоблення» (тяжке тілесне страждання) не завжди зрозумілі читає. Нерозуміння слів молитви перетворює моління в просте безглузде вичитування.

Потреба душі розмовляти з Богом зрозумілою мовою краще прекрасних високопоетичного творів церковнослов’янською, але незрозумілих розуму молиться. Збірок молитов і церковних співів в перекладі на російську мову видано чимало. Існує так званий Тлумачний молитвослов, в який входять найбільш уживані молитви, ранкові і на ніч, найголовніші богослужбові тексти, тропарі і кондаки великих свят.

Сильні молитви на сон грядущий

Молитовні правила – це помічники, покликані навчити християнина правильної молитві. Вони не скасовують власну молитву, але лише направляють її. Крім представлених правил, існують і інші форми нічних молитов.

Оптинський старці писали, що молитва повинна бути по силі. Краще зменшити кількість молінь, але читати їх щодня, ніж багато читати, але не завжди. Старець Амвросій говорив: «Краще, коли джерело невпинно тече хоч потроху, ніж багато з перервами … Краще не велике правило мати, і завжди виконувати оне, ніж багато з перервами вчиненого залишення».

Три сильні молитви на ніч

Великий угодник Божий Серафим Саровський радив 3 сильних молитви для щоденного читання:

  • «Отче Наш» 3 рази;
  • «Богородице Діво, радуйся» 3 рази;
  • Символ віри 1 раз.

Текст молитви «Отче Наш»:

Моління Богородиці:

Текст символу віри:

Таке коротке, але сильне моління на ніч принесе добрі результати.

Моління до ангела-хранителя

Можна додати і молитву до ангела-хранителя, який завжди знаходиться поряд і оберігає від усякої напасті. У ньому укладені основні тези прохань.

Старці Оптиної пустелі свідчили проти, що крім молитовного правила, потрібно мати постійне пам’ять про Бога і протягом дня не забувати звертатися до Нього з проханнями: «Господи, помилуй!», «Господи, благослови», «Господи, захисти!» Такими короткими відозвами буде освячуватися наше повсякденне життя.

Звернення до Богородиці

Пресвята Діва Марія близька матерям, і охоче виконує їх прохання. Їй слід молитися на ніч тим, у кого є маленькі діти. Краще запалити свічку перед іконою з її ликом і читати у ліжечка. Прочитувати моління можна кілька разів поспіль.

Ссылка на основную публикацию