Топ-10 найбільших у світі папуг

Про багатьох тварин, що населяють нашу планету, люди не знають. Однак кожен чув про таких кумедних екзотичних птахів, як папуга. Дуже часто, та й зовсім, завжди, їх можна зустріти в зоомагазинах, на виставках екзотичних птахів, ну і, звичайно ж, у фільмах, особливо про піратів. Тільки ось багато людей далеко не всіх папуг знають, а тільки тих, які популярні серед любителів папуг.

Насправді, видів папуг величезна кількість, може бути навіть не всі ще відкриті орнітологами. Різнокольорові і папуги з монотонним оперенням. Є великі і маленькі. Деякі з них можна порівняти з розміром звичайного горобця або голуба, а окремих видів можна порівняти з птахами, великими в масі і габаритах. Але найбільших в світі всього кілька.

10. Амазон жовтоголовий

Улюбленим місцем проживання цих красивих птахів є ліси областей Мексики та інших країн Латинської Америки. Харчуються ягодами, насінням, залишками їжі туристів.

Назва говорить сама за себе: голова пофарбована в жовтий колір, який ближче все-таки до лимонного кольору. Сам папуга зелений, а надкрила трохи рожеві або червоні. Дзьоб великий, гострий (вони ними розкривають горіхи запросто). Вид під загрозою вимирання. Може досягати в довжину 42 см. Близько 6 тисяч таких папуг зареєстровано в природному середовищі існування.

9. Амазон сінеліций

Цікава назва, яке знову говорить про зовнішність голови цього птаха. Передня частина голови даного папуги пофарбована в яскравий синій колір. Можна також зауважити, що в області шиї або грудях у нього присутні червоні плями.

Решта оперення забарвлене в зелений колір, але трохи темніше, ніж у попереднього представника. Дзьоб трохи менше, здалеку може здатися голубиних. може досягати 49 сантиметрів в довжину. Живуть переважно на островах Малої Антилії. Отримав цей вид папуги титул національного птаха, в державі Сент-Люсія.

8. Папуга-ваза великий

З цим декоративним предметом побуту нічого спільного не має. Таку назву «ваза» він отримав в зв’язку з мовними особливостями місцевих жителів. Мешкає на островах Комодо і в лісових частинах Мадагаскару.

Здалеку може нагадувати хижого птаха орлиних видів, але величезний міцний дзьоб дає про себе знати. До 50 сантиметрів в довжину може досягати його масивне тіло. Важить цей папуга близько одного кілограма. Незважаючи на те, що чимось схожий він на хижака, хижацтво не займається, зате здатний за лічені секунди розколоти шкаралупу великого горіха.

7. Лорі Краснолобов блискучий

55 сантиметрів в довжину. Живуть в Китаї, можна зустріти в Індії та інших прилеглих країнах. Великі птахи з строкатою забарвленням, за формою трохи нагадують особин курячих сімейств.

6. Какаду желтоухій траурний

Це один з представників какаду. Мешкає в Австралії. Назва знайоме практично всім, але конкретно цей, желтоухій траурний, досить рідкісний.

В області голови, з боків розташовуються яскраві жовті плями, це схоже на вуха. Траурний какаду, тому що чорного кольору все інше тіло. Ще його називають жалобним тому, що не тільки його зовнішній вигляд, а й зловісні крики здаються вельми похмурими. може досягати 60 см. Харчується тим же, чим і інші перераховані папуги. Перелітає важко, дуже масивний. Ведуть тільки денний спосіб життя.

5. Папуга совиний

Інша назва – какапо. Дуже сильно нагадує зовні сову, але крім забарвлення – він зелений. Какапо дуже великі, важкі. Тому вони літають менше, ніж ходять. Як це не дивно звучить, ці папуги видають сильний квітковий аромат. Людей не бояться, навіть в своєму природному середовищі існування.

Може здатися сонним, як власне і сова. Довжина його тіла може досягати 60-65 см, а маса часом доходить і до 4 кілограм. Дзьоб невеликий, сильно притиснутий до нижньої частини голови. Також існує думка, що совиний папуга, також як і сова, харчується дрібними гризунами. Це не так. З хижих видів папуг існує лише один. Єдине, що ще зближує його з совами, то, що він веде тільки нічний спосіб життя, а вдень какапо спить.

4. Какаду чорний

Чорний какаду вже більше схожий на свого родича, якого часто можна зустріти в зоомагазинах. Але схожий він тільки формою тіла. Забарвлення чорних какаду характерний синьо-зеленим кольором. На голові у нього розташований великий красивий чубок. Щоки червоного кольору. Какаду володіють потужним зігнутим дзьобом, який чимось нагадує за формою ікло динозавра.

Харчується великими горіхами і фруктами. Дуже цінується любителями колекціонування екзотичних птахів. Довжина тіла може бути до 80 сантиметрів. Також як і багато видів какаду, добре навчаємо говорінню.

3. Ара червоний

Дуже часто зустрічається в рекламі, в фільмах про піратів і в зоомагазинах. Так би мовити, брендовий папуга. Дуже барвистий вид, можуть бути присутніми пір’я всіх кольорів, в різних ділянках тіла. Дуже великий розмах його крил.

На даний момент вимирає, так як забарвлення його абсолютно не камуфлирует, а ловців папуг для продажу, в зв’язку з цим, дуже легко вдається зловити цю птицю. Вважаються шкідниками, так як самостійний пошук їжі їм доводиться не завжди до смаку: ари регулярно нападають на насадження культурних рослин. Довжина тіла часто перевалює за 90 сантиметрів, але не перевищує 95.

2. Ара синьо – жовтий

Такий же, як і червоний, тільки в забарвленні переважають два кольори: синій і жовтий. Горіхи, фрукти – його основні ласощі. Ари легко піддаються навчанню говорити, тому дуже цінуються серед покупців заморських тварин.

У домашніх умовах вимагають до себе досить багато уваги і турботи. Існує думка, що ара може не тільки навчитися говорити, як, власне, і какаду, але і вміє розуміти: що він каже. Синьо-жовтий ара трохи крупніше червоного, довжина його тіла може перевищити 95 сантиметрів. Помітивши таку птицю в дикому вигляді, важко забути це видовище.

1. Ара гіацинтовий

Ще один представник ари. Він посідає перше місце в даному рейтингу. Найрідкісніші, найбільші – гіяцинтові ари. Чому в назву входить гіацинт, питання спірне: чи то сам папуга пов’язаний з цією квіткою, то чи його забарвлення, яскраво-синя дає про себе знати. Дзьоб дуже масивний. Ціна такої «птиці з титулом» доходить до сотень тисяч рублів за особину! Говорінню навчаємо, голос гучний і грубий.

Мешкає в лісах Південної Америки і харчується переважно фруктами і великими горіхами. Вид в дикому середовищі ретельно охороняється, так як через регулярних виловів вимирає. Тим більше, він добре помітний навіть в глухих лісах цього материка, так як гіяцинтові ари не тільки пофарбовані в демаскуючі кольору, але і дуже голосно кричать. Довжина тіла досягає одного метра.

Ссылка на основную публикацию