Цікаві дані і факти про синіх китах

Завдяки своїм розмірам і масі Синій Кіт вважається найбільшим живим створенням, коли – небудь жила на Землі. Його маса досягає більше двохсот тон, а довжина понад 30 метрів. Один його мову важить як африканський слон, а серце розміром з невеликий автомобіль.

Особливості

У природі існує три основні підвиди цього виду китів – Південний, Північний і Карликовий, а так само виділяють Африканський підвид.

Шкіра кита ні зовсім синього кольору. Вона сіра з невеликим блакитним відливом. Але, якщо дивитися на кита зверху, коли він знаходиться під невеликим шаром води, створюється ефект, що його тіло світиться синім світлом. Завдяки цьому він і отримав свою назву – Синій кит.

На шкірі є красивий візерунчастий малюнок, які є унікальними (як відбитки пальців людини), що дає можливість ученим відрізняти одного представника цього виду від іншого.

На відміну від інших китів Синій кит відмінний плавець. Його швидкість пересування під водою може досягати до 55 км. в годину, а звичайна швидкість пересування близько 10 км. в ч. Швидше за все, саме завдяки цьому його шкура НЕ обростає ракоподібними паразитами, які у великій кількості мешкають на тілах інших китоподібних.

Вченими встановлено, що Синій кит, на відміну від інших китів продовжує харчуватися і в зимовий період.

При сприятливих умовах здатний прожити близько 100 років.

Незважаючи на те, що вчені ведуть активні дослідження з вивчення цього гіганта, Синій кит залишається одним з найбільш маловивчених мешканців нашої планети.

Середовище проживання

Сині кити живуть в половині океанічного басейну планети. Їх можна зустріти біля берегів Австралії, Нової Зеландії, США, Китаю, Росії та багатьох інших острівних та материкових держав і країн. Основну частину часу кити проводять на глибині, але будучи ссавцями (як і всі види китів) їм необхідно час від часу підніматися на поверхню, щоб наповнити свої легені повітрям, для насичення організму киснем.

живлення

Як і всі представники кутових – Синій кит харчується крилем (Дрібні ракоподібні). Завдяки складчастої поверхні всередині пащі він може заковтнути до ста тон води з цими дрібними істотами. Після цього він просто лежить у воді (як гігантський пуголовок) отцежівая воду через китовий вус. Відціджений криль проковтує, після чого кит набуває свою колишню форму. Але не варто розцінювати кита, як бездумний пилосос всмоктує воду, це чуйний спритний хижак. Адже це тільки на перший погляд здається, що криль нічого не робить і тільки й чекає, коли його з’їдять. Насправді кожна тварина в скупченні криля відчайдушно не бажає бути з’їденим і здатне досить швидко тікати від переслідування.

До сих пір абсолютно невідомо яким чином кити відстежують і знаходять свою здобич на величезних океанських просторах.

Відомо тільки те, що між собою вони спілкуються за допомогою ультразвукових хвиль і здатні чути один одного на відстані до 30-и кілометрів.

розмноження

Ніхто і ніколи не бачив, як спаровуються Сині кити або момент появи на світло кітёнка цього виду. Зняття на відео одного з цих процесів стане світовою сенсацією.

Але, тим не менш, деякі успіхи в цій дослідницької області є. Встановленому, що у самок Синього кита народжується переважно одне дитинча. Народження нового кітёнка відбувається приблизно раз в два роки, а термін вагітності триває 12 місяців.

Пологи відбуваються поблизу водної поверхні, а дитинча з’являється на світ хвостом вперед. Маса кітёнка при народженні від 2-х до 3-х тон, а довжина близько восьми метрів.

Вчені вважають, що через нечисленність свого виду, Сині кити можуть спаровуватися з представниками інших видів китів. Вже були випадки, коли люди зустрічали подібних гібридів, але цей феномен поки абсолютно не вивчений.

Також, до кінця не з’ясовано, чи створюють Сині кити подружні пари на все життя, як деякі представники морських млеко харчуються, але помічений той факт, що вони можуть вшити полювати і оберігають один одного від хижаків.

вороги

Єдиним ворогом Синього кита в природі є китоподібні дельфіни вбивці – косатки. Ці кровожерливі хижаки полюють на всіх без винятку і їх анітрохи не бентежать гігантські розміри Синього кита. Вони нападають на нього зграєю до 20-30 особин, заганяють на глибину і не дають піднятися на поверхню, щоб вдихнути чергову порцію повітря. Зрештою кит втрачає сили і гине.

Ці гурмани з’їдають тільки смачний і поживний кутовий мову, а інша туша не представляє для них ніякого інтересу.

Ще один страшний ворог Синього кита – це звичайно людина. Протягом століть люди полювали на нього вважаючи цінною здобиччю.

У 1965 році китобійний промисел заборонили, але до цього часу вже велика частина поголів’я Синього кита була знищена.

В наш час, з сильним розвитком судноплавства, все більше морських торговельних шляхів стало пролягати в місцях ареалу проживання цих прекрасних створінь. Нерідкі випадки, коли дорослі особини гинули від зіткнення з великими сухогрузами або гігантськими круїзними лайнерами, а їх дитинчата гинули під гвинтами всіляких морських суден і меншого розміру. Також океанічні простори нашої сучасності засмічені всілякими побутовими відходами, а шум гвинтів всіляких судів і човнів засмічує звуковий ефір, заважаючи китам спілкуватися між собою. Все це згубно впливає на світову популяцію Синього кита.

На сьогоднішній день Синій кит занесений в червону книгу і вважається вимирає видом.

Ссылка на основную публикацию