Цікаві дані і факти про єнота

Єнот – дивна тварина, що вийшло з дикої природи і одомашнена людиною. Чорно-білий пухнастий звірок все частіше зустрічається по сусідству з людиною і нерідко стає повноцінним членом сім’ї. Що ж ми знаємо про цих дивних тварин, і які цікаві факти більшості залишаються невідомими, піде мова далі.

Загальні відомості

Зоологи відносять єнотів до хижих ссавців однойменного сімейства. Довжина тулуба у цих тварин досягає від 45 до 60 сантиметрів. Маса різних видів варіюється від 2-5 до 8-12 кг. Статурою єнот схожий на невелику собаку або лисицю, проте його лапи відрізняються більш витягнутими подушечками, які злегка нагадують людські долоні.

Дане від природи будова кінцівок дозволяє звірку володіти прекрасною хваткою. Хвіст у єнота довгий, а ось мордочка навпаки злегка вкорочена. Всі види цих ссавців мають схожу сірувато-бурого забарвлення.

Походження і середовище проживання

Зоологи виділяють чотири основних види цих тварин: Полоськун, Ракоїд, Косумельскій і Гваделупської єнот. Найближчими їх побратимами вважаються носухи, какоміцлі і кинкажу. Батьківщиною єнота-полоскуна є Північна і Центральна Америка. Згодом цей вид був привезений в Євразію, де дуже добре прижився. У Росії найчастіше цей звір зустрічається на Кавказі і Далекому Сході. Загалом, ореол проживання всіх видів єнотів виглядає наступним чином:

Єнот полоскун – одного разу був завезений на Євразійський континент.

Єнот полоскун

Єнот-ракоед водитися тільки на території Центральної та Південної Америки.

Єнот-ракоед

Косумельского і Гваделупської єнота можна зустріти виключно на обмежених територіях Північної і Центральної Америки.

Гваделупської вид є вимираючим. Найчастіше єноти живуть в лісах, а особливо облюбували околиці водойм. Хороші адаптивні здібності допомагають їм пристосовуватися до нової обстановки. Нерідко єнотів можна спостерігати на околицях міст і в парках.

Гваделупської єнот

особливості харчування

Єноти вважаються хижими тваринами, але на ділі вони всеїдні. Новонароджені починають вживати тверду їжу на дев’ятому тижні. У цей період у них підростають молочні зуби, а ось залишати свою нору або дупло під пильним наглядом матері трохи раніше. Харчування сильно залежить від сезонного фактора.

Навесні-на початку літа, єнот любить їсти тваринну їжу. Звірятко спускається з дерев в пошуках їжі, неквапливо пересуваючись і часто зупиняючись, вишукує на землі що-небудь їстівне. Моментально реагує на дрібних живих істот. За допомогою декількох стрибків він наздоганяє жертву, хапає здобич і охотліво з’їдає її, почавківая від задоволення.

У період посухи, за відсутності свого основного корму (жаб і раків), в раціон єнотів входять мишоподібні гризуни і жуки. Також вони вміють ловити і вживати в їжу змій, іноді поїдають яйця птахів, пташенят, можуть пробратися і спустошити курник.
Ближче до закінчення літа і до настання осені єнот воліє рослинну їжу. Його раціон складають фрукти, ягоди, горіхи і жолуді. Часто тварина «приходить в гості» до людини, відвідуючи городи, сади і поля. У неврожайні роки єноти можуть харчуватися і зерновими. У пошуках солодкого вони готові поритися і на смітнику.

У холодну пору року єнот впадає в тривалу зимову сплячку. У єнотів-полоскунів, що мешкають на півночі, її тривалість може досягати чотирьох-п’яти місяців.

Розмноження і вирощування потомства

В кінці зими-початку весни у самця виникає непереборне бажання завести потомство. Дя цього, він відправляється на пошуки самки. Готову до спаровування подругу, він знаходить по запаху. Після зачаття самець залишає запліднити енотіху, і негайно ж відправляється в пошуках наступних. Самка в один виховує народилися малюків.

Північні єноти часто більш плідні своїх південних побратимів. Маленькі Енотики зазвичай позбавлені слуху і зору. Вага новонароджених не перевищує 75 грам. Чорно-білі відмітини на мордочці виступають практично з народження. До десятого дня полосочки стають досить чіткими. Хутро у малюків починає рости відразу після народження, а до двох місяців від роду його густота абсолютно не поступається хутряному покрову батьків. З мамою дитинчата спілкуються за допомогою звуків. В основному вони посвистують або дуже голосно кричать. Тональність залежить від того, що їм необхідно – молоко або ласка. Мати для спілкування з дітьми використовує бурчання і бурчання.

Полоськун досить рано вступає в доросле життя. починається це з 4-5 місяців. Уже в рік-півтора самки можуть відтворювати потомство, самці роблять це в дворічному віці. Головним і найскладнішим випробуванням для молодого єнота вважається його перша зимівля. Якщо йому вдається її витримати, значить, він буде довго жити. Єнот стійкий до хвороб і може прожити від дванадцяти до двадцяти років.

Цікаві факти з життя єнотів одним рядком

  • Малюки енотіхі харчуються 24 рази в день.
  • На лапах цих тварин розташовано близько тисячі рецепторів для дотику, за допомогою яких звір здатний визначати об’єкти, навіть не бачачи їх.
  • Задні лапи у єнотів здатні вигинатися на 180 градусів.
  • Єноти – одне з небагатьох ссавців, яке вміє спускатися з висоти вниз головою.
  • Під час небезпеки у самки єнота є приблизно 12 нір для блискавичного переселення своїх малюків.
  • Для зимівлі єноту потрібно набрати 30% від свого звичного ваги.
  • Іноді в одному лігві можуть зимувати до десяти єнотів.
  • Єноти ніколи не будують власну оселю, а вважають за краще селитися вже в готових норах. Але частіше все вони живуть в дуплах дерев.
  • Під час небезпеки, від якої єнот не може відбитися, сховатися або втекти, він прикидається мертвим.
  • Єноти можуть прожити в неволі більше 20 років.

Ссылка на основную публикацию