Цікаві факти про борсуків і їх життя

Борсук – добре відоме і знайоме тварина, популярний герой дитячих книжок і мультиків. Добрий телепень в ошатною шубі, зі смугастою мордою і розумними очима.

Копіткий і серйозний дядечко-борсук буває розміром до 100 см і вагою до 35 кг, відноситься до сімейства куницевих, живе в лісі, будує нори, харчується хробаками, равликами і не боїться вовків. Але це не все. Є цікаві факти, які відкривають багато нового і цікавого про непросту барсучьей життя.

Підземні палаци лісових аристократів

Борсуки вважаються моторошними консерваторами і аристократами. Таку репутацію вони знайшли завдяки прихильності традиційним звичкам і засадам, яких суворо дотримуються і передають у спадок. В значній мірі це стосується житла. Борсукові нори відбудовуються довго і старанно з покоління в покоління, утворюючи величезні підземні поселення, де одночасно проживає цілий клан. Найстаріший барсучий містечко, який вдалося виявити вченим, будувався кілька тисячоліть. Тварини зберігають відданість улюбленій оселі протягом усього життя.

Селитися вони люблять недалеко від водойм. Їх нори – це масштабна багатоярусна система приміщень, що йде вглиб землі на 5 і більше метрів, з безліччю лазівок. Найбільша борсуча нора, виявлена ??людьми, мала 130 входів-виходів (зазвичай їх буває близько 50), десятки кімнат і сотні метрів підземних ходів. Таке житло розраховане на кілька сімей, кожна з яких має власні апартаменти. Передбачено й загальні «зали для прийому гостей», а також «секретні» бункери, де домочадці ховаються в разі небезпеки.

любитель поспілкуватися

Всупереч міфу про похмурості і строгості борсука, це цілком життєрадісний і позитивне тварина. При першій-ліпшій можливості, перебуваючи в доброму гуморі, він весело грає з родичами і сусідами, а якщо в норі намічається цікава «вечірка», із задоволенням прийде поспілкуватися.

Любов і вірність по-барсучьи

«Одружується» борсук один раз і на все життя, не розмінюючись на щосезону зміну дружин, як деякі. «Акт любові» борсуків може тривати до півтори години, причому панянки воліють робити це в непроглядній темряві. Британські вчені, що спостерігали життя і поведінку тварин в природному середовищі, відзначили, що мали місце неабияка агресія і покуси з боку борсукових, коли самці намагалися проявити ніжні почуття до не темну ніч.

Час від часу в пухнастому сімействі відбувається поповнення – народжуються малюки. Якби барсучьи мами і тата міркували людськими категоріями, вони ніколи не змогли б передбачити терміни появи потомства, адже самки борсуків виношують дитинчат від 270 до 450 днів. Як то кажуть, раз на раз не доводиться.

Акуратність – норма життя

Борсук неймовірно охайний і акуратний. Він регулярно стежить за порядком в норі і нагорі, ретельно перебирає і перетрушує свою «ліжко», влаштовану з трави і листя. Якщо треба, змінює її на свіжу, витягуючи на поверхню відслужив настил і запасаючись новим.

Територія навколо нори міститься в повній чистоті. Все, що дбайливі господарі вважатимуть сміттям, відноситься подалі від житла. Там же, на віддалі від нори, є спеціальні канали для «туалетних справ».

Гості: дорогі і не дуже

Акуратність і дбайливість борсука іноді служить йому погану службу – в лісі знаходиться багато охочих пожити в чистоті і комфорті за чужий рахунок. Важливий господар іноді дозволяє погостювати у себе лисицям, наприклад. Але за умови дотримання правил. Якщо гості починають претендувати на роль господарів, борсук без коливань нагадує їм, де знаходиться вихід. Цікавий факт: не всіх візитерів приймає розбірливий власник підземних хором. Диким кішкам, куниця і тхорів вхід заборонено. Ось така вибірковість.

Доброта з кігтями і зубами

Незважаючи на свою добру і благодушно зовнішність, борсук має твердий характер і в образу себе не дасть. У момент небезпеки він в змозі протистояти навіть великому вовкові, але вважає за краще вирішувати конфлікти світом, поспішаючи втекти.

А якщо випадковий лісової нахаба надумає зазіхнути на житло борсука, то дуже скоро про це пошкодує. Захищаючи таємне, відважний звір в повній мірі покаже ворогові свою лють, а заодно зуби, кігті і неодмінно вийде переможцем. Важко повірити, що добрий і повільний борсук може бути агресивним і небезпечним, але це факт. До речі, його повільність досить умовна. Цей телепень надзвичайно швидкий і спритний в гонитві за здобиччю, а землю риє зі швидкістю 1 метр в секунду!

Падаль – для інших

Раціон борсука різноманітний. Харчова територія строго визначена і межі ділянок зазвичай дотримуються. Звірятко поїдає гриби і ягоди, ловить дрібних гризунів, жаб і ящірок, дуже любить черв’яків і личинок. Зазвичай їжі в лісі вистачає, хоча буває і по-іншому. Але яким би голодним ні видався рік, пухнастий аристократ ніколи не стане харчуватися падаллю.

Зимовий сон

Борсуки, що живуть в північних широтах, подібно ведмедям, нагулюють на зиму жир. Вони сильно набирають вагу, збільшуючись на третину, а потім вкладаються спати. Але це просто зимовий сон, а не сплячка, як у клишоногих. Різниця в тому, що обмін речовин і температура тіла залишаються майже без змін. Південні борсуки взимку не сплять, а продовжують вести активну лісову життя, благо можливості для цього є – сильних холодів не буває, та й корм в достатку.

Життя в небезпеці

Хотілося б сказати, що у борсука немає ворогів. Серед лісових жителів їх і справді немає. Небезпеку становить людина. Хоч борсук промисловий цінності і не має, на жаль, знаходяться охочі постріляти в нього, зменшуючи чисельність. В результаті тварина занесена до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи (МСОП).

Ссылка на основную публикацию