Цікаві факти про кенгуру (з фото)

Кенгуру – тварина, зображене на державному гербі Австралії, є основним символом країни. Вважають, що вибір кенгуру національним символом стався тому, що цим тваринам притаманне рух тільки вперед, що символізує прогрес. Мореплавці, які вперше потрапили на австралійський континент, лякалися при зустрічі з незвичайною істотою, сприймаючи його чудовиськом з двома головами.

Минув час, поки вчені, які зайнялися дослідженням своєрідного представника австралійської фауни, розгадали цю загадку, пояснивши світу факт виношування кенгуру дитинчат в сумці. У процесі вивчення цих неординарних тварин виявилося безліч дивовижних фактів. Про найцікавіші з них поведемо мову далі.

Походження назви «кенгуру»

Є кілька легенд про походження назви «Кенгуру». За однією з них, коли в 1770 році мореплавець Джеймс Кук висадився на австралійський берег, то побачивши дивну тварину, запитав у аборигена: «хто це?». Тубілець відповів: «кен гуру» – «не розумію». Мандрівник вирішив, що так називається тварина. Насправді, на одній з мов народностей аборигенів Австралії, назва тварини здавна так і звучить – «Kanguroo».

Види кенгуру і їх статура

виділяють більш 60 видів особин сімейства кенгурових, з них власне справжніми кенгуру прийнято вважати види цих тварин великого і середнього розміру.

Символ Австралії – великий рудий кенгуру (Macropus rufus) – найдовший за своїми розмірами. Довжина його тіла досягає до двох метрів, хвоста – трохи більше метра. Вага самця може доходити до 85 кілограмів, а самки до 35 кілограмів.

Великий рудий кенгуру

Лісовий сірий кенгуру – найбільш важкий серед сумчастих. Його вага може досягати до 100 кілограмів. Зростання тваринного в стійці на задніх лапах в середньому 1,7 метра.

Лісовий сірий кенгуру

Гірський кенгуру (валлару) – великий кенгуру, який має більш приосадкувате статура: широкі плечі, короткі і приземкуваті задні лапи. На відміну від інших великих видів, у нього на носі відсутня шерсть, а підошви лап шорсткі, що дає їм можливість без зусиль пересуватися по гірській місцевості.

гірський кенгуру

деревні кенгуру, єдині представники цього сімейства, що живуть на деревах. Вони досягають в довжину 60 сантиметрів, у них чіпкі кігті на лапах і густий коричневий хутро, що робить їх непомітними серед листя дерев.

деревні кенгуру

Більш дрібні кенгуру – валлабі, в довжину досягають всього 50 сантиметрів, а найменша вага жіночої особини може становити 1 кілограм. Зовні вони нагадують щура з довгим голим хвостом.

валлабі

Всі види кенгуру наділені спільними рисами. Їх задні ноги і ступні набагато довше і сильніше передніх лап. У всіх видів довгі м’язисті хвости, які біля основи дуже товсті, що дозволяє їм тримати рівновагу і направляти рух під час стрибка.

У всіх кенгуру міцні зуби, розташовані в декілька рядів. Коли один зуб сточується, його замінює зростаючий за ним.
Всі самки кенгуру мають сумкою. Її край утворений сильними м’язами, які в разі потреби вона може стискати, наприклад, захищаючи дитинча від дощу і розтискати, щоб він міг висунутися назовні. Усередині сумки немає вовни, а перед входом в неї самий густий хутро.

Унікальні здібності кенгуру

Кенгуру можуть досягати в бігу швидкість до 60 км / год, а сірі кенгуру, тікаючи від мисливців або машин, можуть досягати швидкості 65 км / ч.

Кенгуру – єдиний в природі великий звір, який пересувається стрибками, які можуть досягати в довжину до 12 метрів, а у висоту – до 3 метрів. При стрибках тварини рясно потіють. Це підтримує стабільну температуру тіла, а при зупинці їх дихання доходить до 300 вдихів за хвилину.

Кенгуру відрізняється гострим зором і слухом. Своїми вухами, які можуть повертатися на 360 градусів, вони вловлюють будь-який звук.

При битві з противником кенгуру переносить на хвіст тяжкість свого тіла і завдає ударів задніми лапами. Її удар задніх лап може без праці проломити череп, а кігті – розпороти шкіру.

особливості харчування

Кенгуру відносяться до травоїдним тваринам. Пошуком їжі вони займаються у вечірній час, коли спадає спека і можуть йти за нею на великі відстані. У їх раціон харчування входять листя, трава, фрукти та молоді коріння, які вони викопують передніми лапами.

Великі руді кенгуру можуть їсти суху жорстку і навіть колючий траву, яку вони за день з’їдають в обсязі, порівнянної з порцією барана. Щурячі кенгуру їдять також комах і черв’яків.

Всі види цих тварин пристосовані дуже довго обходитися без води, а коли відчувають спрагу, можуть в її пошуках виривати лапами колодязь глибиною до метра або обдирати кору дерев і злизувати з них сік.

Розмноження і вирощування потомства


Кенгуру спаровуються цілий рік, тому самки постійно ходять вагітними. Вагітність у них триває 1 місяць. Якщо в сумці вже є дитинча, самка може призупинити розвиток плода. Затримка народження дитинчати може зберегти йому життя під час посухи, коли не вистачає їжі.

  • Народжується дитинча розміром не більше бджоли (2 см) і вагою менше грама. Новонароджений відразу ж переповзає до мами в сумку, в якій тут же чіпляється за сосок.
  • Дитинчат самка годує молоком, яке у неї виробляється 4-х типів. Якщо у неї одночасно знаходиться два малюки, то з одного соска старший отримує більш жирне молоко, а молодшого самка годує з іншого соска менш жирним молоком з антитілами.
  • Якщо не вистачає їжі або дитинча захворів, мати може викинути його з сумки.
  • У сумці матері дитинча росте від 120 до 400 днів, а за кілька тижнів перед тим як покинути її, починає з неї висовуватися.
  • Перебуваючи в сумці в старшому віці, вони продовжують випорожнюватися в неї, тому самкам доводиться постійно займатися чищенням сумки. Назавжди покидають сумку в 10 місяців, але до 18 місяців залишаються з матір’ю.

Екологія популяції

Кенгуру живуть в Австралії, на архіпелазі Бісмарка, на островах Тасманія і Нова Гвінея. Житла залежать від виду кенгуру. Здебільшого вони живуть на рівнині, де росте чагарник і густа трава. Їх можна зустріти і на пляжі. Гірські кенгуру живуть в гірській місцевості, валабі – в савані. Деревні кенгуру – лазять по деревах.

Кенгуру – тримаються групами і активізуються з настанням сутінків, а вдень вони зазвичай відпочивають в тіні. Самими лютими ворогами кенгуру є піщані мухи. Після того як пройдуть дощі, їх бессметное число концентрується біля водойм куди приходять пити кенгуру. Зграй мух налітають на тварин і жалять їм очі. Трапляється від цих укусів кенгуру навіть сліпнуть.

Кенгуру та людина

В даний час в Австралії живе 23 мільйони чоловік, а кенгуру на континенті в 2,5 рази більше. Зібравшись в групу кенгуру можуть робити набіги на пасовища або поля і знищувати сільськогосподарські культури.

Для людини кенгуру найчастіше є об’єктом полювання через хутра і м’яса. В Австралії з 1980 року офіційно дозволено вживати м’ясо кенгуру в їжу.

У нічний час в Австралії кенгуру часто ночами вибігають на дорогу і стикаються з проїжджаючими автомобілями, створюючи аварійні ситуації.

До 1887 року всі легкоатлети стартували стоячи в повний зріст, а американський спринтер Чарльз Шерілл при старті в забігу зробив стійку, як це роблять кенгуру, припадаючи до землі. Він стартував раніше за всіх і виграв забіг. З тих пір в легкій атлетиці стали користуватися низьким стартом.

Цікаві факти одним рядком

  • За офіційною статистикою в Австралії мешкає понад 50 мільйонів кенгуру.
  • Кенгуру в дикій природі живуть в середньому 12 років, а в неволі до 25 років.
  • Молоді самки народжують спочатку дитинчат жіночої статі, а потім чоловічого.
  • Кенгуру може дати задній хід, але стрибають тільки вперед.
  • Кенгуру добре розмножуються в зоопарках.

На закінчення подивіться цікаве відео про цих дивних тварин:

Ссылка на основную публикацию