Цікаві факти про кротів (з фото)

Крот – дрібне ссавець, розміром від 5 до 20 см, його вага від 9 до 170 грам. Майже всі вони ведуть підземний спосіб життя. Існує до 40 різновидів. Розглянемо деяких особливості цієї тварини.

Зубов у них – 33 – 44. За кількістю зубів визначається підвид цього ссавця. Кількість зубів у землерійкові підвиду – 36. У крота-звездоноса – 44. У підвиду могера – 42, причому відсутні нижні ікла.

забарвлення

Забарвлення у крота від чорного до сіро-чорного, від коричневого до темно-коричневого, від сірого до синювато-сірого. Але завжди гладко однотонного кольору. Землерійкові кріт (китайський, американський, японський) – має чорну шерсть з блакитним відливом. Крот могера – коричнево-чорного забарвлення.

живлення

Цікаво те, що завжди вважають, що кріт знищує зелені городні насадження, але це ссавець тварина і харчується білковою їжею, а зокрема за краще дощових черв’яків. І за раз може з’їсти до 20 штук, а тих, що не з’їв той, він надкушує в області голови, тим самим відбувається параліч хробака. Він, здається, вмирає, але насправді – просто паралізується і залишається свіжим.

У будь-який час, і навіть в зимовий період, зголоднілий звір, добереться до свого запасу і з’їсть свіжого, але обездвиженного хробака. Що цікаво, перед їжею кріт пропускає хробака між лапок і очищає від землі, тільки потім з’їдає його. Крот не може голодувати, і якщо він не знайде собі прожиток протягом 17 годин, то – помре.

зовнішня будова

Очі і вушні раковини – відсутні, вони ніби зарості шкіркою. Але ж якби було по-іншому, то, як би тоді вони просувалися під землею? Їх очі і вуха завжди були б засипані землею. Постійно пересуваючись під землею, шкурка тваринного стирається і тому за сезон линяє до трьох разів.

сезонна життя

У зимову сплячку кроти не впадають і продовжують рити свої тунелі і взимку, і влітку. Взимку вони не роблять нових ходів, а тільки поглиблюються. Дуже активні восени і навесні. Дуже небезпечна для їх життя малосніжна зима і посушливе літо. Ці маленькі тварини не люблять присутності на своїй території другого свого родича, і навіть можуть загризти чужака.

Вплив на садове господарство

Подвійне вплив надає кріт на садові агрокультури. З одного боку він приносить користь. Земля, де пройшов кріт, збагачується киснем і органічними речовинами. Грунт розпушується і поліпшується. Але з іншого боку коренева система насаджень порушується, і рослини можуть загинути. Та й дощові черв’яки, яких так любить тварина, надають корисну дію на грунт. Тому і винаходять всілякі відлякувачі, кротоловки, щоб захистити зелені насадження.

землерійкові кріт

Їх вага всього 10 грамів. І при загальній довжині до 6 см його хвіст 2 см. Цей вид крота може лазити по кущах і шукати собі їжу – живе на поверхні землі. Так як йому не доводиться рити підземні нори, його лапи не такі міцні, а більше схожі на лапки миші мають гострі кігтики. При ходьбі він як би постукує носиком попереду себе і тим самим, відстежуючи територію в пошуках їжі. Але якщо йому раптом загрожує небезпека він швидко тікає і ховається в сухе листя або в старий пень. На відміну від інших видів вони мають вушні раковини, природно невеликі, адже сам він малесенький як мишка. Японському землерійкові підвиду доводитися іноді дертися в гори, іноді плисти на невеликі відстані, щоб знайти собі прожиток.

Крім черв’яків, дрібних комах, любить поласувати зеленими насадженнями. Цей вид крота злучається незалежно від пори року, крім січня і грудня і розмножується кілька разів на рік. Вони мають до 4 дитинчат, але буває і по одному.

звездонос

Ще один цікавий вид – це Звездонос, що мешкає в Північній частині Америки. Живе під землею і риє підземні ходи.

Очки його сліпі, але видимі. Тоді як у звичайних підвидів вони затягнуті шкіркою. Відрізняється від землерійкові підвиду тим, що у нього відсутні вушні раковини. Ще цікава особливість – це його хвіст, довжиною до 8 см. В зимовий період він потовщується в окружності і запасається жирком, так потрібний йому взимку, так як вони не впадають в сплячку.

Головна зовнішня відмінність від всіх ссавців, і не тільки кротів, в тому, що ніс у нього у вигляді зірки і має спеціальні відростки в кількості 22 штук. Ці, як би, щупальця, служать органом дотику, і допомагають кроту розрізняти до 13 об’єктів в секунду при русі. За дослідженнями ніс цього крота самий чутливий ніс на планеті.

Але на відміну від інших підвидів – звездонос – ще вміє плавати, завдяки чому в його раціон харчування входять дрібні рачки і рибки. А його підземні ходи і норки обов’язково виходять до води. Його шкурка-шубка жорсткіше інших видів і не промокає у воді. Це маленька тварина постійно знаходиться в пошуках їжі для себе. І вночі, і вдень, взимку і влітку, під водою і під льодом – він завжди шукає собі їжу.

Звездонос риють ходи дуже глибоко, і тому при прокладанні свого тунелю, земля не піднімається при русі. У місці розширення своїх ходів вони можуть влаштовувати собі нори, які застеляють листям, але так само дуже комфортно живуть в гнилому пні, або в болотної купині. Дуже вдало можуть влаштуватися і в купі старого листя.

У більшості кроти одинаки і не створюють сім’ї, а ось звездонос може жити з самкою, яка приносить приплід тільки один раз за рік і має від 3 до 7 малюків. Малюки схожі на свинок – рожеві і без шерсті. Через 3 тижні вони вже мають коротку шерсть. Але протягом 10 місяців самка піклуватися про дитинчат поки вони, не досягнуть статевої зрілості.

могера

Хотілося б ще зупинити свою увагу на Великий могери. Рід могера включає в себе 8 підвидів, зокрема це Егітская, Острівна, Крот Кобе, Садоская, Японська та інші. Могера проживає в східній частині Росії, в Китаї.

Цей підвид кротів щодо великий – його довжина 12 – 18 см, хвіст до 3 мм. Перевага в їжі віддають комахою, личинкам, а дощові черв’яки відведені на другий рівень.

Один раз на рік з’являється приплід у кількості 3 – 6 дитинчат. Цікаво те, що самки, які народили навесні, влітку можуть принести ще один приплід. Якщо ж у самки був приплід 9-10 дитинчат, то влітку вони вже не розмножуються. Через 30 днів після появи на світло, дитинчата йдуть на самостійне життя.

Могера занесена в Червону Книгу. Може через свого щодо великого розміру і постраждав підвид. Адже відомо, що в моді невеликі шубки з кротячого хутра. Дуже важко вибрати час для вилову через часті линьок. Коли відбувається зміна хутра, шкурка дуже слабка, але коли вона змінилася – блискуча і дуже міцна, з ворсинками як голочки, адже ворс росте прямо (для зручності переміщення під землею).

Ссылка на основную публикацию