Цікаві факти про єхидно

Єхидні – це одні з найбільш незвичайних ссавців на планеті. Вони відносяться до загону однопрохідних. Найближчим родичем єхидні є качконіс. Як і їхні найближчі родичі, єхидні зустрічаються лише в Австралії, Новій Гвінеї і на островах, розташованих в протоці Басса.

Зовні ці ссавці схожі на щось середнє між дикобразом і їжаком, але нічого спільного з тим чи іншим вони не мають. На відміну від них, у єхидні немає зубів, а схожа на дзьоб мордочка закінчується маленьким ротом. Це порівняно невеликий звірок, довжина тіла якого не перевищує 30 сантиметрів. При цьому у нього досить довгий язик, що обумовлено раціоном харчування ехидн. Найпоширенішою їжею для них є мурахи, терміти та інші дрібні безхребетні. А потужні і короткі лапи, що закінчуються довгими кігтями, допомагають їм розкопувати термітники і мурашники. Також єхидні є відмінними плавцями, незважаючи на своє, на вигляд незграбне і неповоротку тіло.

Сімейство ехидн ділиться на три роди: нині вимерлий рід доісторичних ехидн Megalibgwilia, проєхидни і єхидні справжні. Єхидні є одними з найдавніших ссавців на Землі. Їх сімейство сформувалося близько 180 мільйонів років тому, в кінці юрського періоду, коли гігантський континент Пангея почав ділитися на частини і їх рід, як і інших сумчастих залишився на шматку, який став нині Австралією. Єхидні відносяться до найдавнішого класу ссавців першозвірі.

Єхидні ведуть переважно одиночний спосіб життя. Лише тільки взимку, коли починається сезон парування самки заходять на території самців. Кожна єхидна живе на своїй території і захищає її від зазіхань своїх родичів. Завдяки цьому найсильніші особини мають найбагатші термітами і мурашками угіддя. Незважаючи на це у них немає постійного притулку.

Доросла особина єхидні покрита гострими і довгими голками, що є значною і надійної природним захистом від хижаків. При виникненні небезпеки вона ховається в заростях або чагарнику. Якщо ж поблизу немає таких укриттів, то єхидна відкопує невелику ямку в землі і залазить в неї, а на поверхні залишаються лише голки. Таким чином, вона практично неприступної для більшості хижаків. Якщо укриттів немає, а грунт твердий, то єхидна згортається в клубок, подібно їжаку, але все ж в такому випадку вона вразлива, так як освічений їй клубок голок не суцільний і залишається одне незахищене місце – черево.

Після шлюбних ігор, самка єхидни відкладає всього одне яйце. Воно не має твердої шкаралупи, тому після того як самка його відкладає вона переносить його в сумку. Інкубаційний період в середньому триває близько десяти днів. Після чого вилупився дитинча єхидни вигодовується материнським молоком і знаходиться в сумці 1,5 -2 місяці. У його вб’є! Немає сосків, тому дитинча просто злизує молоко з шерсті матері, яке виділяється з молочних залоз на шкірі. По закінченні цього часу самка не кидає дитинчати, а викопує йому нору, в якій він буде перебувати до семимісячного віку. Самка весь цей час приходить один-два рази на тиждень, щоб погодувати дитинчати. До семи місяців від народження у дитинча вже сформувалися жорсткі і гострі колючки і, він готовий до самостійного життя.

Єхидні мають найнижчу температуру крові серед усіх ссавців. У разі необхідності вони здатні знизити свою температуру до чотирьох градусів за Цельсієм і скоротити кількість вдихів до одного в три хвилини. Це допомагає їм зменшити споживану енергію до мінімуму і пережити суворий час. Також єхидні володіють хорошою системою терморегуляції. Для того, щоб зігрітися, вони лягають на розігріту сонцем поверхню і нерухомо лежачи, поглинають сонячну енергію. Якщо ж єхидно необхідно охолодитися, то вона просто розправляє свої численні колючки і через них виводяться надлишки тепла.

Єхидні дуже охайні ссавці. Вони проводять багато часу за чищенням своєї шкури і голок. Для цього у них є другий палець – найдовший з усіх з великим кігтем.

У самців деяких видів австралійських змій є спеціальні отруйні шпори, за допомогою яких вони можуть вжалити хижака. Це відмінне доповнення до захисного игольчатому покрову. Їх отрута відносно слабкий і випадків нанесення шкоди здоров’ю людини не зафіксовано.

Єхидні, незважаючи на свої маленькі розміри, живуть дуже довго. Деякі особини досягають віку понад п’ятдесят років. При цьому вони прекрасно можуть пережити несприятливі умови, обходячись без їжі близько місяця. Також єхидні добре живуть і розмножуються в неволі.

Єхидні вельми незвичайні тварини, але одним з найбільш химерних підвидів цього ссавця є Длінноклювий (Або волохата) проєхидна. Назва вона свою отримала від того, що її шерсть густіша, ніж у родичів, а тіло і клювообразную мордочка набагато довше, ніж у інших гадюк. До того ж, вона є і самої маловивченою єхидною. Про неї лише відомо, що вона переважно харчується дощовими черв’яками, яких вона збирає на свою мову з маленькими шипоподібні відростками.

Існує неймовірна історія про сильні лапи вб’є. Одного разу один зоолог замкнув у себе на кухні єхидну. Коли ж він ранок відчинив двері, то побачив, що майже всі кухонні меблі було пересунуто зі свого місця. Незайманої залишилося лише плита, і то, тому що була прикручена до стіни.

Раніше австралійські аборигени полювали на гадюк, так як їх м’ясо вважалося делікатесом. Для полювання на них вони використовували приручених собак динго – природних ворогів ехидн.

Ссылка на основную публикацию