Цікаві факти про зубрів

Перше що хочеться, так це що ці тварини по праву вважають найбільшими ссавцями на території Європи, втім, вони майже тільки тут і мешкають. Але у них є найближчий родич, якщо можна так сказати, по той бік океану, якого часто плутають з зубром, ім’я йому бізон. Вони дуже схожі, і саме завдяки їх схожості, обидва види можуть схрещуватися і давати потомство і називають таких звірів зубробізони.

Раніше зубри населяли майже всю територію європейських полів і степів, але це було лише в далекому 16 столітті. З того часу людство стало нещадно винищувати цих могутніх тварин, в 19 столітті зубри були фактично знищені. Люди переслідували цих тварин, щоб добути собі м’яса, шкури, навіть не замислююся про те, що одного разу ці тварини можуть опинитися на межі вимирання. До того ж, ті зубри, які зараз залишилися, були виїдені буквально з сотні залишилися особин, для яких був створений спеціальний заповідник на території України.

Раніше взагалі існували три види зубрів, однак після масового винищення залишився всього один вид.

Однак ці відомості не зовсім вірні, адже тварини мешкали не тільки в степах, а й в горах і заболочених місцях, вкрай рідко звичайно, але все ж тих тварин що змістили свій ореол проживання минула участь винищення, людям було важкувато пробиратися в такі місця. Зараз залишилося все ж кілька сотень особин, що збереглися в своєму звичному середовищі проживання, але тільки на Західному Кавказі.

Для цієї тварини характерно мати борідку на нижній частині їх голови, величезний горб і темно-коричневу шерсть, але при народженні у них вона червона.

Так це дуже великі тварини, то і вага вони вміють нехілий, для великого бізона характерно мати вагу до 900 кг. Однак зустрічалися і ті особини, що досягали 1500 кг.

Зубри припиняють рости, коли їм виповнюється 6 років. Вагітність у самок триває також як і у жінок 9 місяців, їхні малюки народжують вагою від 20 до 30 кг, і вже після 2 років можуть самостійно слідувати за своєю матір’ю, впродовж року вони харчуються материнським молоком.

За розмірами самки поступаються самцям, але саме вони і ведуть за собою стадо, вот такой вот матріархат в тваринному світі, як у слонів. Взагалі в стаді може бути від 5 до 30 особин і складається воно тільки з самок і телят, самці приходять в стадо лише на час спарювання, яке починається у зубрів в вересні.

Навіть, незважаючи на те, що ці тварини такі величезні й могутні, вони дуже моторні і здатні швидко пересуватися, до того ж якщо потрібно вони зможуть перестрибнути бар’єр в 2 метри заввишки, дивно, чи не так? До того ж зі своєї активної рухливості ці створення здатні легко пересуватися по гірських схилах і вершинах, саме завдяки цьому ці створення і вижили під час свого винищення.

Зубри це тварини, які харчуються виключно рослинністю, зокрема це або трава, або чагарникові рослини, пагони листя і навіть кора дерев. Найчастіше ці тварини вживають не більше 5 видів рослинності, причому в кожному середовищі проживання вони різні. Це стосується і пір року.

Коли настає зима, тваринам доводиться не солодко, рослинності фактично немає, однак вони примудряються проробляти своєї мордочкою в снігу ямку і діставати хоча б ту рослинність що залишилася. У тому випадку якщо шар снігу занадто глибокий, то зубр намагається откапалі траву своїми копитами.

Та й взимку тварин намагаються підгодовувати люди, зокрема будують спеціальні годівниці, в які накладають сіно.

Тварини спочатку мешкали, починаючи від території сучасної Іспанії та до самої Західної Сирії, а також в Скандинавії та Англії. Тут тваринам було притаманно жити в схвальною місцевості.

Крім свого звичайного ореолу проживання тварин вирощують в спеціальних розплідниках і заповідниках. На сьогоднішній день було створено безліч спеціальних способів, розведення зубрів, їх вирощують в неволі до певного віку, а потім випускають на свободу. Саме завдяки подібним програмам ці тварини змогли прижитися в інших Європейських регіонах.

Наприклад, в Білорусії знаходиться найбільший заповідник зубрів під назвою Біловезька пуща.

Зубри з легкістю можуть змінити місце свого існування, особливо якщо їм не вистачає їжі на тутешній місцевості, але вони не люблять долати великі відстані. Так що не можна точно сказати, де ж саме живе зубр, адже ореол проживання цих тварин безпосередньо залежить від людини.

Нехай вони і самі що ні на є гіганти, але полохливі до жаху, тварина, як тільки вглядить людини тут же тікає. До того ж ці звірі короткозорі, так що їм важко розрізнити силует людини здалеку, тому вони спершу намагаються підійти, щоб розглянути об’єкт.

Тварина, коли лякається, починає видавати звуки на зразок Паць і пирхання, коли ж зубр злитися він починає бурчати.

Крім того що зубри піддалися винищення в минулому столітті, вони були схильні до різних захворювань, які вони могли підхопити від домашніх тварин, на зразок сибірської виразки або ж ящура, ну і різних паразитів.

Зубри це одні з тих тварин, у яких немає ворогів в їх природному середовищі, їм не страшні такі звірі як вовки або ж ведмеді, адже їм просто не під силу здолати таку тварину, звичайно сила удару лапи у ведмедя велика, але він навіть наздогнати зубра не зможе.

Раніше цих тварин шанували і молилися їм, так що і думали ісстрелять цих звіряток.

Ссылка на основную публикацию