Вомбат – цікаві дані і факти

Австралію по праву називають країною найдивовижніших в світі тварин. Адже тільки там мешкають представники фауни з сумками на животі. Серед них виділяється своєю унікальністю незвичайне і чарівне сумчаста тварина, схоже на маленького ведмежати – вомбат.

Вперше людство дізналося про вомбати в 1797 році, коли біля берегів Австралії зазнав аварії корабель і моряки, побачивши цих тварин, вирішили вживати їх в їжу, щоб врятуватися від голоду. Багато років минуло з тих пір, але і зараз багато людей навіть не чули про цих рідкісних створінь природи, тому багато фактів їх проживання можуть представляти інтерес.

Історія виникнення і види вомбатов

Вомбати є найбільшими травоїдними тваринами, що риють нори. Сильні, короткі лапи з кігтями прекрасно служать їм для будівництва підземних жител, де вони проводять основну частину життя. Тулуб вомбатов компактне з сумкою на животі і коротким хвостом. Голова у них велика, трохи плеската з боків і з маленькими очима.

Поява вомбатов на Землі відбулося 18 мільйонів років тому. До наших днів не дійшло 5 видів стародавніх вомбатов. Вони були значно більші за сучасних тварин, вага одного з вимерлих видів доходив до 200 кілограмів.

Найближчими родичами цих тварин вважаються сумчасті ведмеді – коали. Вони схожі за будовою зубів, черепа і сперматозоїдів.

Найбільшим представником роду є вомбат широколобий або носатий. У нього сильно приплюснутий лоб, гострі вуха, довгий ніс і тіло довжиною до 130 сантиметрів. Він відрізняється від інших видів більш коротким і темним хутром, яким покриті всі тіло і голова. Важить він до 40 кілограмів.

Іншим, більш рідкісним, мешканцем австралійського континенту є шерстоносий вомбат. Його можна зустріти в евкаліптових лісах і луках Австралії. Це досить великі тварини до 1 метра завдовжки і середньою вагою 35 кілограмів з довгим і м’яким хутром. На спині хутро буро-сірого кольору, а на грудях і щоках – білого кольору. Голова у цих тварин менше, ніж у короткошерстих побратимів, вушка трикутні, а над очима зустрічаються білі плями. У цьому роду виділяють два види: довгошерстих і квінслендський вомбати.

Квінслендський вомбати відносяться до зникаючої популяції. В даний час їх збереглося всього 118 примірників, які проживають в невеликому заповіднику в Квінсленді.

Поведінка і спосіб життя

Вомбати є найбільшими травоїдними ссавцями, які проводять основну частину життя під землею. Це в значній мірі зумовило їх поведінку і спосіб життя.

  • Вомбати можуть виривати своїми гострими кігтями печери з численними підземними тунелями, що доходять до 20 метрів завдовжки і 3,5 метрів глибиною. Ці підземні споруди настільки просторі, що в них не складе труднощів пролізти людині.
  • Ці тварини мають чудове нюхом і слухом, а зір у них погане. Тому їх приваблює нічний спосіб життя, в денний час вомбати воліють ховатися і відсипатися в своїх підземних оселях. У денний час на поверхню вони виходять взимку, щоб погрітися на сонечку.
  • Вомбат за своїм характером дуже повільний звір, але при наближенні небезпеки він може тікати від переслідування, розвиваючи швидкість від 40 до 62 кілометрів на годину.
  • Вомбати воліють самотність і не живуть зграями. Однак нори побратимів розташовуються недалеко один від одного.
  • Мітками своїй території у вомбатов служить послід, який у них має незвичайну форму – кубики. За один день тварина виділяє до 100 таких кубиків.
  • У вомбатов уповільнений обмін речовин, їжа у них перетравлюється протягом двох тижнів.
  • Вомбати, після верблюдів, знаходяться на 2 місці серед ссавців за споживанням води. Їм необхідно в добу лише 22 мілілітра на кілограм маси тіла.
  • Статеву зрілість самців знаходять в дворічному, а самки – в трирічному віці. Час розмноження триває з травня по серпень. Самка виносить дитинча протягом 3-х тижнів, а після народження носить його в сумці 9 місяців.
  • Захищається від нападу ворогів вомбат декількома способами. Завдяки тому, що задня частина тіла у нього дуже тверда, вона служить щитом від нападу ззаду. Якщо дика собака Дінго залазить в його нору, вомбат пробує загнати її в кут до стінки нори і придушити своїм потужним заднім щитком. Також вомбат може подібно козлу або барана заколоти супротивника своїм твердим лобом.

Співіснування з людиною

У вомбата мало ворогів в природному середовищі існування. В основному в смерті цих тварин винна людина. Гинуть вомбати часто під колесами автомобілів, переходячи дороги або ж в результаті полювання на них. Нерідкі випадки, коли люди приручають цих чудових тварин.

  1. Вомбати легко приручаються і стають прекрасними домашніми вихованцями. Однак вони по натурі дуже полохливі, і відчувши найменшу загрозу, можуть повести себе агресивно: покусати або поранити людину гострими кігтями. Тому, слід ставитися до них ласкаво і не давати приводу для занепокоєння.
  2. Проживаючи в домашній обстановці, вомбати прекрасно уживаються з іншими тваринами, а також можуть приносити здорове потомство. Тривалість життя цього виду в неволі може становити від 15 до 20 років.
  3. Знаменитий випадок, коли за допомогою вомбата в Австралії було виявлено велике родовище міді. У грунті, яку тварина розрив, споруджуючи собі нірку, люди помітили вкраплення жовтого металу, дослідивши який, вони встановили наявність міді.
  4. Вомбати, відносяться до виду тварин, заборонених до вивезення з Австралії, тому придбати їх людям з інших країн не можна ні за які гроші. Офіційно вомбатов може купити тільки великий зоопарк. На батьківщині вони стоять від 500 до 1000 $.
  5. В знак вдячності цим приголомшливим тваринам жителі Австралії назвали вомбати невелике селище штату Нового Південного Уельсу, а вчені астрономи – астероїд Головного пояса.

Ссылка на основную публикацию